Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot jabłkowo miętowy na zimę wg Agula&Stabi

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 4 kg
mięta liście 50 szt
cukier 6 szklanek
woda letnia 6 litrów

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot jabłkowo miętowy na zimę wg Agula&Stabi

jabłka dokładnie myjemy, obieramy
wycinamy gniazdo i kroimy na mniejsze kawałki i ponownie myjemy
miętę myjemy suszymy na papierowym ręczniku
Cukier rozpuszczamy w gotującej się wodzie i mieszamy do rozpuszczenia się cukru, szklanka cukru na litr wody
Słoiki wyparzamy i suszymy
Do każdego słoika wkładamy jabłka do połowy wysokości i dodajemy 12 listków mięty na litrowy słoik, zalewamy syropem tak aby od góry został 1 cm
Słoiki pasteryzujemy 20 min
Gotowy kompot podajemy do każdego zimowego obiadu

Życzymy Smacznego !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak