Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto kakaowe z budyniową pianką
Masło/margarynę kroimy w kostkę i dość szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (60% i 40%), zawijamy w folię spożywczą i na 15 minut chowamy do zamrażalnika.
Prostokątną blachę o wymiarach 33×22 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta, przyklepujemy ręką i podpiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
Wyjmujemy blachę i studzimy ciasto.
Przygotowanie budyniowej pianki:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier, ciągle miksując, a następnie budyń i olej (należy delikatnie go wlewać).
Gotową masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i na wierzch układamy jeżyny. Na owoce ścieramy pozostałą część ciasta.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 35-45 minut.
Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.