Szynka mojej babci

Szynka mojej babci

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • saletra

    5 g
  • tymianek

  • ziele angielskie

  • cząber

  • pieprz

  • kolendra

  • majeranek

  • czosnek

    4 ząbki
  • sól

    1 szkl
  • szynka

    5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynkę natrzeć solą zmieszaną ze sporą ilością wymienionych przypraw. Ułożyć szynkę w naczyniu, przykryć i pozostawić na 3 tygodnie. Podczas peklowania kilkakrotnie ją obrócić. Szynka powinna być pokryta sokiem, a jeżeli jest go za mało, trzeba dodać przegotowanej wody ze sporą ilością soli.
Wyjąć szynkę z solanki i zawiesić do osuszenia, po czym obszyć ją płótnem o rzadkim splocie i wędzić w zimnym dymie co najmniej 3 tygodnie. Smak szynki jest lepszy, jeżeli na początku i na końcu wędzenia doda się do palonego drzewa jałowca.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat