Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jabłkami, białą czekoladą i orzechami
2. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem na pianę. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy do niego resztę mąki, ubite jajka, sól, masło i dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto będzie zbyt luźne, lekko podsypujemy je mąką i wyrabiamy, aż będzie odchodziło od dłoni (jednak z ilością mąki nie możemy przesadzić, ciasto nadal musi być miękkie). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia - na ok 1 godzinę.
3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w zgrabną kostkę i zasypujemy cukrem z cynamonem.
4. Gdy ciasto będzie już ładnie wyrośnięte jeszcze raz je lekko przerabiamy, a następnie odrywamy po kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy ok 2 łyżek farszu i zlepiamy jak pierogi. Miejsce łączeń zawijamy pod spód bułeczki i formujemy dowolny kształt drożdżówki.
5. Drożdżówki smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Pieczemy ok 15 - 20 minut w 170*C (czas pieczenia zależny jest od wielkości drożdżówek).
6. Wystudzone drożdżówki smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy orzechami.
SMACZNEGO :-)