Przepis i sposób przygotowania na: kasza gryczana z kurczakiem, bakłażanem, papryką, marchewką z dodatkiem fety
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kurczaka kroimy w kostkę, następnie mieszamy oliwę (2 łyżki), miód, paprykę słodką, sól, pieprz i zanurzamy w marynacie kawałki kurczaka.
Marynujemy na czas gotowania kaszy.
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka aż będzie rumiany i przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni dolewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy wszystkie warzywa ok. 5-7 minut.
Następnie ponownie dokładamy kurczaka oraz kaszę.
Całość doprawiamy oregano, solą i pieprzem oraz smażymy jeszcze ok.3 minut.
Podajemy z kawałkami fety i dodatkiem natki pietruszki.
Opcjonalnie można danie polać np. sosem jogurtowym lub czosnkowym.