Przepis i sposób przygotowania na: Szynka duszona podana w sosie z suszonym borowikiem
Szynkę wieprzową myjemy osuszamy i kroimy w grubsze paski lub kawałki ( kto jak lubi).
Kawałki mięsa wkładamy na patelnie i podlewamy oliwa z oliwek ( smażymy z obu stron).
Po usmażeniu podlewamy mięso wodą i dodajemy ziele i listek laurowy ( dusimy kolo godziny)
Po godzinie dodajemy startą marchew ( z 15 minut dusimy dalej .
Marchew mamy miękkie mięsko też . więc dodajemy pokrojony w kostkę Koryciński ser z suszonym borowikiem Czesławy Zarzeckiej .
Już nie dusimy tylko mieszamy do rozpuszczenia sera .
Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietanę .
Podajemy z ziemniakami z wody oraz z sałatką z sosem czosnkowym .
Przygotowanie sosu czosnkowego :
Do miseczki wlałam jogurt .
Obrałam czosnek i go sprasowałam , dodałam do jogurtu.
Dodałam również 4 łyżki majonezu .
Teraz doprawiamy cukrem sola i pieprzem .