Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z makiem i morwą
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, miękkie masło, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto aż będzie samo odchodziło od rąk (około 10minut). Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Mak zalać wrzącą wodą. Ostudzić. Przemielić dwukrotnie przez maszynkę. Dodać skórkę i sok z cytryny, miód, owoce morwy, posiekane drobno orzechy. Wymieszać
Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na prostokąt (około 20 cm x 40 cm). Wyłożyć masę makową i rozłożyć ją równomiernie. Ciasto zrolować i pociąć na ok. 10 równych części (mi wyszło 9). Tępą stroną noża zrobić rowek przez środek każdej bułeczki.
Gotowe drożdżówki ułożyć na wyłożonej papierem lub wysypanej mąką blaszce w dużych odstępach. Przykryć blaszkę suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Piec bułeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185stopni C.