Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z makiem i morwą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

drożdże świeże 25 gram
mleko ciepłe 250 ml
mąka pszenna 800 gram
cukier 2 łyżki
masło 100 gram
jajko 2 szt
sól 0,5 łyżeczki

Na nadzienie

mak 200 gram
wrzątek 0,75 200ml
skórka z cytryny 1
sok z cytryny 1
miód 2 łyżki
orzechy włoskie 2 łyżki
morwa biała 2 łyżki

na lukier

śmietana kremówka
cukier puder

Porada

Bułeczki pieczemy bez termoobiegu. Jeszcze ciepłe drożdżówki polewamy lukrem. (do cukru pudru dolewamy po troszku śmietankę mieszając do momentu aż powstanie gęsty lukier)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z makiem i morwą

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną.
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, miękkie masło, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto aż będzie samo odchodziło od rąk (około 10minut). Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.

Mak zalać wrzącą wodą. Ostudzić. Przemielić dwukrotnie przez maszynkę. Dodać skórkę i sok z cytryny, miód, owoce morwy, posiekane drobno orzechy. Wymieszać

Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na prostokąt (około 20 cm x 40 cm). Wyłożyć masę makową i rozłożyć ją równomiernie. Ciasto zrolować i pociąć na ok. 10 równych części (mi wyszło 9). Tępą stroną noża zrobić rowek przez środek każdej bułeczki.
Gotowe drożdżówki ułożyć na wyłożonej papierem lub wysypanej mąką blaszce w dużych odstępach. Przykryć blaszkę suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Piec bułeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak