Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka
Wodę i masło wrzucić do rondelka podgrzewać do momentu kiedy masło się całkowicie rozpuści – doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i energicznie ucierać do momentu powstania gładkiej, elastycznej masy, która będzie odchodziła od ścianek rondelka. Powstałą masę wystudzić.
Do przestudzonej masy po kolei wbijać jajka i miksować dokładnie po każdym dodaniu. Ciasto będzie klejące i gładkie. Podzielić je na 2 części.
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć 1 część ciasta, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika w 200 stopniach C przez ok. 20 – 25 minut (na złoty kolor). W ten sam sposób upiec 2 część ciasta.
Przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudzić. Masło wraz z cukrem utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.
Blaty ciasta przełożyć kremem i schłodzić w lodówce. Można posypać cukrem pudrem.