Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tropikalny dżem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ananas z puszki 2 puszki
banan 1 kg
wiórki kokosowe 1/4 szklanki
cytryna 1 sztuka
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Tropikalny dżem

Kroki postępowania

1
Ananasy razem z sokiem miksujemy na mus
Krok 1 - Tropikalny dżem foto
2
dodajemy do nich pokrojone banany i stawiamy na małym palniku i mieszając gotujemy do rozgotowania się bananów.
Krok 2 - Tropikalny dżem foto
3
Wiórki kokosowe mielimy na mączkę i dodajemy do rozgotowanych owoców, następnie dolewamy sok z cytryny i po spróbowaniu dosypujemy cukier u mnie wystarczyło niecałe 1/2 szklanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i na małym palniku smażymy do zgęstnienia dżemu.
Gorący przekładamy do małych słoiczków i po zakręceniu odstawiamy do wystudzenia.
Dżem można ponoć przechowywać w lodówce do 4 tygodni, ale ja myślę, że tyle to on u mnie nie postoi :)
Krok 3 - Tropikalny dżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 23.08.2015 12:25
super połączenie :)
Renata9 19.08.2015 19:50
Super dżemik :-)
mirosława4 19.08.2015 16:08
takiego jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak