Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt
cukier 2/3 szkl
mąka pszenna 2/3 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Nadzienie

jabłka 6 szt
rodzynki 2 garście
cukier do smaku
cynamon do smaku
budyń waniliowy 2 łyżki
masło 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z jabłkami

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Układamy ją na blaszce z piekarnika wcześniej posmarowaną rozpuszczonym masłem i wyłożona papierem do pieczenia. Na jabłka rozkładamy rodzynki i całość posypujemy cynamonem i cukrem do smaku a także posypujemy budyniem waniliowym
Krok 1 - Rolada biszkoptowa z jabłkami foto
2
Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę razem z cukrem. W następnej kolejności cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku i przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Rolada biszkoptowa z jabłkami foto
3
Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wlewamy na jabłka z rodzynkami . Piekarnik rozgrzewamy o temperatury 180 stopni i wstawiamy blaszkę na 20 do 30 minut.
Krok 3 - Rolada biszkoptowa z jabłkami foto
4
Ciasto po upieczeniu jeszcze gorące przekładamy na ścierkę biszkoptem do dołu i zwijamy roladę. Owijamy ścierka i pozostawiamy do wystudzenia. Zimną rolade posypujemy na wierzchu cukrem pudrem.
Krok 4 - Rolada biszkoptowa z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 13.08.2015 13:13
pyszne słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak