Bawole oczy

Bawole oczy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • margaryna

    kostka
  • cukier

    szklanka
  • kakao

    ok. 3 łyżek
  • mleko

    ok. 2 szklanek
  • pr. do pieczenia, cukier wniliowy

    po torebce
  • żółtko

    sztuka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • masło

    kostka
  • budyń śmietankowy

    ok. 3 Lyżek
  • Ciasto:

    5 sztuk
  • jajka

    5 sztuk
  • masa

    2 sztuki
  • jajka

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: margarynę, cukier i cukier waniliowy utrzeć dodając po jednym żóltku. Następnie do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz mleko. Ciasto utrzeć w ten sposób aby nie było ani za gęste ani za rzadkie. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i ułożyć na nim ciastka biszkoptowe posmarowane dżemem i sklejone po dwa. Ciasto upiec. Masa: dwa jajka + żółtko ubić z 3/4 szklanki cukru. W garnku zgotować 1/2 szklanki mleka i na gotujące się mleko wlać rozbite jajka. Masę gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje, poczym ją wystudzić. Masło utrzeć z wystudzoną masą jajeczną i ok. 3 łyżkami ugotowanego budyniu śmietankewego na puszystą masę. Do masy można też dodać olejek rumowy.. Masę należy wyłożyć na wierzch upieczonego i wystudzonego ciastka. Ciasto wstawić do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

15.04.2012 11:18
fajne

ronald88

27.09.2011 14:36
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat