Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowo-miętowy dzem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 2 kg
cukier 1 kg
mięta 2 garście żwieżej

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowo-miętowy dzem

Truskawki pokroić w mniejsze kawałki i zasypać je cukrem, przykryć i odstawić na noc do lodówki, następnego dnia garnek postawić na małym gazie i podgrzać tak, aby truskawki puściły jak najwięcej soku. Sok dokładnie odlać z truskawek, a truskawki ponownie postawić na gazie, smażyć około 30 minut często mieszając po tym czasie truskawki powinny zgęstnieć więc dodać do nich sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i drobno posiekaną miętę po wymieszaniu dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków,
zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 08.08.2015 11:00
odświeżający dżem
Futka 08.08.2015 07:07
Przepyszny, oryginalny i bardzo aromatyczny dżemik :)
paulina2157 07.08.2015 23:42
w dżemie mięty nie łączyłam jeszcze z truskawą w przyszłym roku wypróbuję kilka soiczkow
Iwusia 07.08.2015 23:06
lubię takie połączenia smaków
wwwiolka 07.08.2015 22:29
Bardzo fajny przepis.
Ewa Wojtaszko 07.08.2015 22:01
nie ma,to jak domowy dżemik :)
Renata9 07.08.2015 21:10
Pyszny dżemik
Mama niejadka 07.08.2015 20:55
Też taki robiłam :)
Ania67 07.08.2015 20:39
Musi ciekawie smakować
agaK. 07.08.2015 20:38
Bardzo fajny musi mieć smak, ciekawie z miętą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak