Przepis i sposób przygotowania na: Marynata pikantna do wieprzowiny z grilla
Do gorącego płynu dodać cukier, cynamon, pieprz ziołowy oraz pastę chili - dokładnie wymieszać. Gotować na małym płomieniu (najlepiej na ochronnej podkładce) przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Do gotowego sosu dodać olej rzepakowy i sezamowy, sporo przyprawy do potraw w płynie oraz ew. uzupełnić gorącą wodą, jeśli zbyt wiele wyparowało.
Nakryć marynatę szczelną pokrywką i pozostawić do ostygnięcia.
Wieprzowinę pokrojoną w grube plastry zanurzyć w marynacie o temp. pokojowej, szczelnie nakryć i wstawić do lodówki na dobę. Mięso odwracać co kilka godzin, jeśli nie jest całkowicie zanurzone.
Przed pieczeniem na grillu kawałki mięsa oskrobać nożem z nadmiaru marynaty, obsmażyć z obu stron aby się ścięło, a następnie dopiekać, smarując marynatą.
Pozostałą marynatę można zagotować przez kilka minut i użyć jako pikantnego sosu do grillowanej wieprzowiny.