Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowiec do góry nogami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier brązowy 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka pełnoziarnista 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
jajko 2
masło 60 gram
sól 1/2 łyżeczki
masło 80 gram roztopionego
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
jogurt naturalny 1/3 szklanki
banan 5

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec do góry nogami

Kroki postępowania

1
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.Na dnie blaszki rozprowadzamy brązowy cukier a na nim wykładamy pokrojone w kostkę masło. Wstawiamy do piekarnika na 8 minut
Krok 1 - Bananowiec do góry nogami foto
2
Po 8 minutach wyjmujemy formę z piekarnika i za pomocą łyżki/szpatułki rozprowadzamy równo powstały karmel. Kroimy 2 banany w plasterki i układamy równomiernie na cukrze.
Krok 2 - Bananowiec do góry nogami foto
3
Mąki połączyć z białym cukrem,proszkiem do pieczenia,sodą,cukrem waniliowym,cynamonem i solą. W osobnej misce wymieszać jajka,roztopione masło,jogurt naturalny oraz 3 rozgniecione banany. Obie mieszanki połączyć. Ciasto wylewamy do keksówki i pieczemy przez ok 1 godzinę w 170 stopniach, Po upieczeniu placek odstawiamy do ostygnięcia. Po ok 30 minutach odwracamy formę i wykładamy ciasto.
Krok 3 - Bananowiec do góry nogami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 11.08.2015 08:22
pyszne i proste ciacho
Pani Domu 08.08.2015 08:10
smaczne ciacho
Mama niejadka 04.08.2015 21:43
Ciekawy przepis
mysza75 04.08.2015 20:31
jakie fajne i dobre ciacho
Bernadeta1 04.08.2015 15:40
Ciekawy przepis, ciasto na pewno bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak