Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pieczoną papryką i tuńczykiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 sztuka
ryż 50 g
sól do smaku
pieprz do smaku
soczewica konserwowa 1/2 puszki
cebula 1/4 sztuki
tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
natka pietruszki 1 garść
majonez 2 czubate łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczoną papryką i tuńczykiem

Kroki postępowania

1
Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut, następnie ostudzić i obrać.
Krok 1 - Sałatka z pieczoną papryką i tuńczykiem foto
2
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, ostudzić, wysypać z woreczka.
Krok 2 - Sałatka z pieczoną papryką i tuńczykiem foto
3
Cebulę i pieczoną paprykę pokroić w kostkę, dodać do ryżu. Soczewicę i tuńczyka odsączyć, również dodać do ryżu.
Krok 3 - Sałatka z pieczoną papryką i tuńczykiem foto
4
Do sałatki dodać majonez, posiekaną natkę pietruszki, trochę soli i pieprzu.
Krok 4 - Sałatka z pieczoną papryką i tuńczykiem foto
5
Wszystko dokładnie wymieszać, odłożyć na kilkanaście minut, żeby smaki się "przegryzły". Podawać np. na kolację z pieczywem.
Krok 5 - Sałatka z pieczoną papryką i tuńczykiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 19.11.2015 19:05
pyszna salatka
Alex_M 10.09.2015 09:24
super pomysł!
Grazyna0211 31.07.2015 19:38
fajny pomysł
marcia7 31.07.2015 19:10
ciekawa kompozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak