Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie jagodzianki

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jagody 1 szklanka
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1/2 łyżki
ciasto francuskie 375 g (duże opakowanie)
jajko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie jagodzianki

Jagody oczyścić, opłukać, odsączyć. Dodać do nich cukier i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwinąć, przekroić wzdłuż na 3 paski, następnie pokroić w kwadraty (wyszło mi 18 kwadratów). Na środku każdego kawałka ciasta ułożyć po trochu jagód. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Złożyć na pół w trójkąty, docisnąć brzegi. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować na wierzchu jajkiem. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę z ciastkami włożyć do nagrzanego piekarnika. Ciastka piec 12-15 minut. Jeszcze ciepłe jagodzianki polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 03.04.2016 19:15
Bardzo smaczne
Ela15 06.12.2015 13:07
są rewelacyjne!
Alex_M 10.09.2015 09:24
pyszności!
Sroczka 31.07.2015 23:53
Proste, szybkie i przepyszne.
Catti 31.07.2015 19:42
pychotka ;)
Jadwiga/Jaga85 31.07.2015 19:15
REWELACJA!
jagoda5913 31.07.2015 16:43
pycha jagodzianki
Róża1 31.07.2015 16:35
palce lizać , te Twoje jagodzianki !!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak