Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z pieczoną papryką i ziarnami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas pszenny 3 łyżki
mąka pszenna typ 750 chlebowa 1/4 szklanki
woda ciepła 1/4 szklanki

Rozczyn drożdżowy

mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże świeże 25 g
cukier 1 łyżeczka

Ciasto właściwe

papryka czerwona 1 sztuka
mąka pszenna typ 650 1 kg
siemię lniane 1/3 szklanki
słonecznik łuskany 1/3 szklanki
pestki dyni łuskane 1/3 szklanki
sól 1 łyżka
maślanka 1/2 szklanki
woda 1,25 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z pieczoną papryką i ziarnami

Kroki postępowania

1
Zaczyn: Zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego wodę i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w temperaturze pokojowej na całą noc.
Krok 1 - Chleb z pieczoną papryką i ziarnami foto
2
Ciasto właściwe: Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut, następnie ostudzić, obrać i zmiksować blenderem.
Krok 2 - Chleb z pieczoną papryką i ziarnami foto
3
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Krok 3 - Chleb z pieczoną papryką i ziarnami foto
4
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Chleb z pieczoną papryką i ziarnami foto
5
Dodać do nich rozczyn drożdżowy, zaczyn, wodę, maślankę i zmiksowaną paprykę, wymieszać.
Krok 5 - Chleb z pieczoną papryką i ziarnami foto
6
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 6 - Chleb z pieczoną papryką i ziarnami foto
7
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 7 - Chleb z pieczoną papryką i ziarnami foto
8
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą) przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 8 - Chleb z pieczoną papryką i ziarnami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 30.07.2015 21:10
bardzo fajny jest ten chlebuś :)
Ewelina1991 30.07.2015 19:07
uwielbiam domowej roboty chlebek
Janina 30.07.2015 16:31
Wspaniałe smaki;)
Agnieszka-87-25 30.07.2015 14:40
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak