Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z czerwonej cebuli

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula czerwona 20 szt
miód płynny 500 ml
ocet balsamiczny 100 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat

Porada

Konfitura z czerwonej cebuli doskonale nadaje się do różnego rodzaju mięs, w szczególności do wołowiny. Doskonale komponuje się ze stekami i burgerami.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z czerwonej cebuli

Cebulę obieramy i kroimy na plastry, dusimy, dodając około 100 ml wody, dodajemy odrobinę soli, by cebula zmiękła szybciej.

Gdy cebula zmięknie, lekko ją "przypalamy", gdy się przyrumieni dodajemy miód, ocet balsamiczny i resztę przypraw.

Gdy płyny nam się zredukują i całość będzie miała konsystencję konfitury, konfitura jest praktycznie gotowa!

Możemy do smaku dodać jeszcze czosnku lub ostrej papryczki. Po ostygnięciu przekładamy do słoików i możemy przechowywać w lodówce nawet do kilku lat!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 25.07.2015 11:58
Chętnie bym spróbowała, bo takiej nie jadłam........
magda1976 24.07.2015 14:53
Bardzo lubię taką konfiturę, mogę ją jeść łyżkami
aginaa 24.07.2015 14:17
bardzo ją lubie
Ania67 24.07.2015 12:21
Chętnie bym spróbowała
pestka 24.07.2015 12:14
bardzo ciekawa propozycja
Aleksandra/Olcia 24.07.2015 12:05
zawsze byłam ciekawa smaku tej konfitury,muszę zrobić
Anna169Hosz 24.07.2015 11:01
Pyszna... uwielbiam konfiturę z czerwonej cebuli, z chęcią wypróbuję przepis.
bertpvd 24.07.2015 10:51
ciekawy przepis
gosia56 24.07.2015 10:26
super pomysł;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak