Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowe pierogi z wątróbką drobiową

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto na pierogi

mąka pszenna 1,5 szklanki
wrzątek 3-4 łyżki
szpinak świeży 3 garście
jajko 1 sztuka
masło 1 łyżka

Farsz

wątróbka drobiowa ok. 500 gram
szalotka 2 sztuki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
masło 1 łyżka

Porada

Podajemy z pieczarkami i cebulką lub ulubionym sosem.

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe pierogi z wątróbką drobiową

Kroki postępowania

1
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i razem z pokrojoną w półplasterki szalotką przesmażamy na maśle. Studzimy.
Krok 1 - Szpinakowe pierogi z wątróbką drobiową foto
2
Następnie całość drobno siekamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Szpinakowe pierogi z wątróbką drobiową foto
3
Szpinak myjemy dokładnie, wkładamy do misy blendera i miksujemy z odrobiną zimnej wody.
Krok 3 - Szpinakowe pierogi z wątróbką drobiową foto
4
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mus szpinakowy, wrzątek i masło, zagniatamy.
Krok 4 - Szpinakowe pierogi z wątróbką drobiową foto
5
Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy - ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Nakrywamy wilgotną ściereczką, by nie wysychało.
Krok 5 - Szpinakowe pierogi z wątróbką drobiową foto
6
Porcję ciasta wałkujemy cieniutko na podsypanej mąką stolnicy, obręczą lub szklanką wykrawamy koła. Na każde koło nakładamy farsz z wątróbki, a następnie sklejamy pierogi.
Krok 6 - Szpinakowe pierogi z wątróbką drobiową foto
7
Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju ok. 5 minut od czasu wypłynięcia na wierzch. Zdejmujemy łyżką cedzakową.
Krok 7 - Szpinakowe pierogi z wątróbką drobiową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 02.05.2016 14:04
pyszny pomysł na pierogi
KORAL 10.02.2016 13:22
Z wątróbką , super...
Franciszek 27.11.2015 21:04
super pierogi
Habibi 22.08.2015 18:08
Coś dla mnie ;) uwielbiam szpinak i wątróbkę :) Nieco inaczej robię ciasto szpinakowe, ale z wątróbkowym farszem go jeszcze nie łączyłam :)
Ada-Gaba 29.07.2015 21:10
ciekawy przepis
Kuchenka 20.07.2015 17:22
wątróbki nie lubię, ale pierogi świetne :)
Aleksandra/Olcia 20.07.2015 12:10
zielono mi :)
Aannkaa82 20.07.2015 10:29
Bardzo apetyczne pierozki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak