Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z czereśniami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

mąka pszenna 50 dkg
drożdże 5 dkg
cukier 5 łyżek
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
sól szczypta
cukier waniliowy 1 szt
mleko 1/2 szklanki
masło lub margaryna 10 dkg
czereśnie 0,5 kg

kruszonka

masło 10 dkg
cukier 5 dkg
mąka 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z czereśniami

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski,dodać cukier waniliowy, sól ,mleko i jajka oraz żółtka ,wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto. Pod koniec dodać stopione masło lub margarynę,wyrabiać do momentu ,aż ciasto odchodzi od ręki.Pozostawić do wyrośnięcia ,gdy ciasto podwoi objętość,wyłożyć na wysmarowaną blaszkę ,nałożyć wypestkowane czereśnie ,posypać kruszonką zrobioną z masła ,mąki i cukru.Piec 30min w 180stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 12.07.2015 15:28
Fajne ciasto;)
Justi2401 12.07.2015 11:33
Szybka, prosta i smaczna drożdżóweczka :)
pestka 12.07.2015 07:07
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak