Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka chlebowa na słodko z jagodami goji.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

chleb 6 kromek
mleko 2% 350 ml
jajko 2 sztuki
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
jagody goji 3 łyżki
masło

Porada

Zapiekanka pysznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, po przestygnięciu.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka chlebowa na słodko z jagodami goji.

Formę, naczynie, które można użyć do zapiekania wysmarować masłem. W wysmarowanym masłem naczyniu ułożyć kromki białego chleba (można także wykorzystać bułkę, słodką chałkę, czy inne np. wieloziarniste, razowe pieczywo, wykorzystujemy rodzaj pieczywa wedle swojego upodobania, ja wykorzystałam 6 sporych kromek czerstwiejszego białego chleba).Ułożone pieczywo obsypać jagodami goji (można wykorzystać także inne bakalie np. rodzynki, żurawinę, dowolne orzechy, ulubioną mieszankę musli).Do miski przelać mleko i wbić jajka. Do mleka z jajkami dodać biały i waniliowy cukier. Wszystkie składniki umieszczone w misce dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki.Wylać wymieszaną słodką mleczno – jajeczną masę na chleb ułożony w naczyniu i obsypany jagodami goji. Tak przygotowany chleb zalany słodkim mlekiem wymieszanym z jajkami i obsypany jagodami goji czyli słodką zapiekankę chlebową wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 40 – 45 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 30.06.2015 13:39
Ciekawy pomysł wart wypróbowania.
Łukasz15 30.06.2015 08:04
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak