Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi kurczaka w sosie serowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 4 szt.
kwaśna śmietana 1 szklanka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
cebula 1 szt.
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
natka pietruszki 1/2 pęczka
masło 1 łyżka
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
ser roquefort
bulion 250 ml
Grill przyprawa klasyczna Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kurczaka w sosie serowym

Mięso dokładnie umyć, wytrzeć do sucha i posypać przyprawą do grilla. Ze śmietany, papryki, startej na tarce cebuli, soli czosnkowej oraz umytej i drobno posiekanej natki przygotować marynatę. Mięso grubo posmarować marynatą i ułożyć ciasno obok siebie w porcelanowej lub szklanej salaterce. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 godz. W tym czasie często je obracać.

Przygotować sos: stopić tłuszcz, dolać ciepłe wino i zdjąć z ognia. Ser rozdrobnić i dodać do masła z winem. Powoli podgrzewać, wlać bulion i dalej podgrzewając ubijać sos trzepaczką aż będzie gęsty. Sos trzymać w cieple, aby nie wystygł.

W tym czasie mięso ułożyć na ruszcie i piec je z każdej strony po 7-10 min. Po przewróceniu na drugą stronę posmarować mięso masłem. Mięso podawać z ciepłym sosem serowym i zieloną sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 29.12.2015 21:54
Poezja smaków!
agaK. 05.07.2015 23:10
Nie używałam jeszcze tego sera w kuchni, ciekawi mnie jaki ma smak, muszę poczytać i może kupię.
misia53 26.06.2015 00:09
chciałabym zrobić takie danko ,ciekawe ile sera trzeba dodać?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak