Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto trójkolorowe przekładane pianką z galaretkami
do największej - jasnej - dodaję 2 łyżki mąki pszennej
do mniejszej - makowej - dodaję 2-3 łyżki maku
do najmniejszej - kakaowej - dodaję 2 łyżki kakao.
Wykładam blaszkę 36 x 25cm papierem do pieczenia i wylewam największą (jasną) część ciasta, a na nią nakładam łyżką pozostałe warstwy, robiąc tzw. łatki. Wstawiam ciasto do piekarnika na 55 minut (180st. C). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawam ciasto na pół.
Galaretki kolorowe (truskawkową i agrestową) rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody (każdą), studzę i wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia - następnie kroję je w kostkę.
Pianka: galaretkę cytrynową rozpuszczam w 3/4 szklanki gorącej wody i czekam, aż zacznie tężeć. Śnieżki ubijam w ok. 400 ml zimnego mleka na puszystą masę, następnie powoli wlewam tężejącą galaretkę i wszystko dokładnie miksuję. Do ubitej pianki dorzucam pokrojone w kostkę kolorowe galaretki i delikatnie mieszam silikonową łopatką. Przekładam masę na spód ciasta, równomiernie rozprowadzam i przykrywam drugą warstwą - delikatnie dociskając. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę i dekoruję wierzch - cisto wstawiam do lodówki. Smacznego!