Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z kalarepy
Zupa krem z kalarepy przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią delikatne, kremowe zupy. Warto wzmocnić jej smak dodatkami - np. chrupiącą bagietką ziołową, domowymi grzankami czy groszkami ptysiowymi.
Kalarepy obieramy, kroimy w kostkę.
W rondlu szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kalarepy i dusimy pod przykryciem 10 minut, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym.
Gotujemy kilka minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości.
Zupę studzimy, miksujemy, rozprowadzamy śmietanę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną natką i koperkiem.
Zupę podajemy z grzankami, z pieczywa pszennego smażonego na maśle.