Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenny rosół z koperkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 2 szt
marchew 3 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 szt
koperek 3 gałązki
ząbek czosnku 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 4 szt
sól
makaron

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenny rosół z koperkiem

Kroki postępowania

1
W garnku zagotowyjemy wodę, wrzucamy na nią wcześniej umyte udka kurczaka. Gdy woda zagotuje się, zmniejszamy gaz na najmniejszy płomień i powolutku gotujemy rosół. Wrzucamy liście laurowe i ziela angielskie, oraz lekko przyprawiamy solą.
Krok 1 - Wiosenny rosół z koperkiem foto
2
Marchew, pietruszkę i seler obieramy ze skórki i myjemy. Następnie marchewki kroimy w krążki, pietruszkę na ćwiartki a seler na mniejsze kawałki. Po 30 minutach do rosołu dorzucamy seler i pietruszkę.
Krok 2 - Wiosenny rosół z koperkiem foto
3
Po kolejnych 10 minutach dorzucamy marchewkę.
Rosół gotujemy jeszcze na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę.
Krok 3 - Wiosenny rosół z koperkiem foto
4
Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy ząbek czosnku oraz gałązki koperku. Rosół możemy jeszcze przyprawić do smaku solą.
Krok 4 - Wiosenny rosół z koperkiem foto
5
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzony i odsączony układamy na talerzach.
Zalewamy go gorącym rosołem z dużą ilością marchewki i oczywiście na każdym talerzu podajemy kawałek koperku.
Krok 5 - Wiosenny rosół z koperkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 15.08.2016 21:14
klasyka jest najlepsza
Łukasz15 17.06.2015 20:12
Taki rosołek lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak