Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka na puree selerowo-jabłkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Filet z kurczaka

filety z kurczaka 4 szt
żurawina do mięs 3 łyżki
imbir starty 1 łyżeczka
papryczka chilli 1 szt
czosnek 2 ząbki
natka kolendry 1 łyżka
olej rzepakowy 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

puree selerowo-jabłkowe

seler korzeniowy 1/2 szt
jabłko 1 szt
ziemniaki 1 szt
masło 1 łyżka
śmietana 18 proc 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka na puree selerowo-jabłkowym

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oprószamy lekko solą i pieprzem. Z podanych składników przygotowujemy marynatę, obtaczamy w niej filety i marynujemy minimum godzinę ( najlepiej całą noc ). Rozpalamy grilla.

Selera, ziemniaka i jabłko obieramy kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą ( tak aby przykryła warzywa) i gotujemy około 15 minut aż seler i ziemniak będzie miękki. Warzywa odcedzamy, ubijamy tłuczkiem na gładką masę, dodajemy masło i śmietankę i wszystko raz jeszcze dokładnie mieszamy. Jeśli puree ma być aksamitne i gładkie możemy je przetrzeć przez sitko. Puree doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Filety z kurczaka grillujemy ( najlepiej na tacy aluminiowej ) po 5-8 minut z każdej strony. Zdejmujemy z grilla i odstawiamy na chwilę na bok by mięso odpoczęło.

Na talerz kładziemy porcję puree, filet kroimy w plastry i układamy na puree, serwujemy od razu np. z żurawiną : )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak