Chłodnik truskawkowy

Chłodnik truskawkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 litr
  • jajka

    3 szt.
  • cukier

    8 łyżek
  • truskwaki

    35 dkg
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier puder

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki umyć i oczyścić z szypułek oraz przesypać cukrem pudrem. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Oddzielić białka od żółtek i białka ubić n sztywna pianę dodając 3 łyżki cukru. Na wrzące mleko kłaść łyżkę pianki gotując 1 minutę, po czym wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Ubić żółtka z resztą cukru, wlać do nich trochę mleka, rozmieszać i wlać resztę mleka - potrzymać chwilkę na małym ogniu mieszając tak aby mleko nieco zgęstniało lecz nie zagotowało się. Odstawić i ostudzić ciągle mieszając aby nie zrobił się kożuszek. Połowę truskawek rozetrzeć i wymieszać z ostudzona zupą, pozostałe truskawki dodać w całości. Na wierzch ułożyć pianki i dobrze ochłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

klaklak

02.05.2011 10:09
coś na upalne dni

Izabela28

28.04.2011 13:07
W sam raz na upały:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat