Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strudel jabłkowo orzechowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 2 szkl
jajko 1 szt
sól szczypta
masło 10 dag
woda

nadzienie

jabłka 1 kg
orzechy posiekane 1,5 szkl
cynamon Prymat do smaku
cukier do smaku
kasza manna 4 łyzki
masło 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Strudel jabłkowo orzechowy

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać przez sito i wbić do niej jajo. Wlać niewielką ilość wody. Dodać pokrojone masło i szczyptę soli. Zagnieść ciasto w razie potrzeby dolać wodę. Odstawić ciasto na 30 minut.

Krok 1 - Strudel jabłkowo orzechowy foto
2
Jabłka obrać. Jabłka pokroić w kosteczkę.
Krok 2 - Strudel jabłkowo orzechowy foto
3
Do jabłek dodać cukier i cynamon do smaku, wymieszać.
Krok 3 - Strudel jabłkowo orzechowy foto
4
Ciasto cienko rozwałkować na prostokąt. Posmarować masłem. Posypać kaszą manną. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.
Krok 4 - Strudel jabłkowo orzechowy foto
5
Posypać orzechami.
Krok 5 - Strudel jabłkowo orzechowy foto
6
Ciasto zrolować tak aby jabłka z orzechami pozostały w środku.

Piec w temp. 190 stopni około 40-45 minut.
Krok 6 - Strudel jabłkowo orzechowy foto
7
smacznego
Krok 7 - Strudel jabłkowo orzechowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.09.2015 14:01
Pod mój smak.
jagoda5913 01.06.2015 12:37
Pycha na deser
magda1976 01.06.2015 11:27
Bardzo apetycznie wygląda!
Czyki 01.06.2015 10:45
To musi być przepyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak