Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK BOUNTY

4.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki 200 gram (maślane)
masło lub margaryna 4 łyżki
czekolada gorzka 50 gram
kakao 2 łyżki

Masa serowa

twaróg zmielony 500 gram
śmietana kremówka 150 ml.
jaja 4 szt.
cukier puder 1/2 szkl.
likier kokosowy 3 łyżki
mleko kokosowe 150 ml. (20%)
mąka 3 łyżki
wiórki kokosowe 100 gram

Masa czekoladowa

czekolada gorzka 200 gram
likier kokosowy 4 łyżki
śmietana kremówka 400 ml.
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda 4 łyżki

Dodatkowo

wiórki kokosowe 3/4 szkl.

Porada

Czekolada może zgęstnieć. A masa czekoladowa będzie chropowata, ale taka ma być, ponieważ jeszcze bardziej przypomina smak i konsystencję batonika Bounty.

Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK BOUNTY

1. Spód: Herbatniki umieścić w malakserze. Masło roztopić z gorzką czekoladą. Przelać do malaksera. Wszystko zmiksować. Dodać kakao. Wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem. Na to wysypać spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki.
2. Masa serowa: Wiórki zmiksować na pył w młynku do kawy lub blenderem. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, ale nie za długo. Tylko do połączenia się składników. Wylać na ciasteczkowy spód. W piekarniku jak najniżej umieścić naczynie żaroodporne z wodą. A następnie rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Ciasto wsadzamy do piekarnika nad naczynie żaroodporne ( bez termoobiegu ). Pieczemy ok. 40 min. Po tym czasie zmieniamy temperaturę na 150 stopni, włączamy dolni termoobieg i pieczemy jeszcze 5 min. Sernik wyrósł równy. Wyciągamy i wstawiamy w chłodne miejsce aby sernik dobrze ostygł.
3. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić z likierem w garnuszku na małym ogniu. Energicznie mieszając. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do śmietany rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do napęcznienia. Następnie wstawić do mikrofalówki na kilka sekund lub podgrzać w garnuszki. Wlać do ubitej śmietany i szybko zmiksować. Wylać na ostygnięty sernik. Wiórki zmiksować w młynku do kawy lub w blenderze i posypać wierzch sernika. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 27.05.2015 15:43
Super sernik!!!
MałaMi89 27.05.2015 14:42
Musi być pyszny :)
Beatris 27.05.2015 12:46
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
R'n'G Kitchen 27.05.2015 12:28
Obłędne ciacho
bertpvd 27.05.2015 12:17
chętnie zjadłbym taki serniczek
Mniam 27.05.2015 11:50
Mocno kokosowy, idealny.
Kuchareczekjeden 27.05.2015 11:28
Super ciasto
IZABELA29 27.05.2015 11:20
wart zrobienia
Agata3 27.05.2015 10:39
znakomite połączenie smaków :)
ilka01 27.05.2015 10:32
pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak