Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Surówka ogórkowo-rzodkiewkowa z kalarepką i czosnkiem niedźwiedzim

5.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórek zielony
1 duży
rzodkiewki
średni pęczek
szczypiorek
średni pęczek
Sklep Prymat
kalarepka młoda
1 średnia
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
do smaku
jogurt grecki
do smaku
natka pietruszki
siekana
sok z cytryny
1-2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat
szczypta
cukier
szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Porada

Jogurt grecki można zastąpić niskotłuszczowym jogurtem naturalnym, chudą kwaśną śmietaną albo sosem majonezowo-jogurtowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka ogórkowo-rzodkiewkowa z kalarepką i czosnkiem niedźwiedzim

Warzywa umyć i osączyć. Ogórki i kalarepkę obrać (czasem lubię ogórka pokroić ze skórką) i pokroić dowolnie. Rzodkiewki pokroić w plasterki, a czosnek niedźwiedzi w paseczki. Drobno pokroić szczypiorek i natkę pietruszki. Wszystkie warzywa posolić, popieprzyć i posłodzić delikatnie, a następnie skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Na końcu surówkę połączyć z jogurtem greckim.

Podawać jako dodatek do obiadu, potraw z grilla lub jako samodzielne lekkie danie z dodatkiem pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 27.05.2015 15:44
Ja lubię czasami zamiast ciężkiego posiłku zjeść michę takiej surówki - a teraz akurat idealna pora na to :)
misia53 22.05.2015 20:51
taka suróweczka by mi smakowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak