Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek ziemniaczany z pieczarkami i porem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 200 g
pieczarki 450 g
por (biała część) 1 szyuka
śmietana 2 łyżki
białe wino 1 łyżka
natka pietruszki 3 łyżki
olej 5 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
ciasto francuskie 200 g
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek ziemniaczany z pieczarkami i porem

Pieczarki i pora oczyścić i pokroić. Wrzucić na rozgrzany olej ,przyprawić i dusić ok 10 minut. Dodać wino i śmietanę i nadmiar płynu odparować. Zetrzeć ziemniaki , przyprawić oraz dodać pokrojoną natkę. Formę do pieczenia wysmarować olejem, wyłożyć ziemniaki i piec ok. 20 min w temp.180 stopni,aż spód się upiecze i zarumieni. Po upieczeniu odwrócić placek na drugą stronę ,nałożyć masę pieczarkową . Ciasto ułożyć na wierzchu i posmarować żółtkiem . Piec ok 20 minut w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak