Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Comber z królika w panierce z orzechów włoskich z sosem czekoladowym i serem pleśniowym

5.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na comber z królika w panierce z orzechów włoskich

comber z królika 4 szt
tymianek cytrynowy 1 łyżka
orzechy włoskie 70 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
białko 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
oliwa 1-2 łyżki
masło klarowane 4-5 łyżki

Składniki na sos czekoladowy z serem pleśniowym

czekolada gorzka 60 g
masło 1 łyżka
ser pleśniowy złocisty 40-50 g
orzechy włoskie siekane 2 łyżki
śmietanka kremowa 80 ml
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Comber z królika w panierce z orzechów włoskich z sosem czekoladowym i serem pleśniowym

Kroki postępowania

1
Buraczki odcinamy od botwinki, płuczemy, owijamy w folię i pieczemy od. 15-25 minut. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórki.

Przygotowanie sosu czekoladowego z serem pleśniowym:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodajemy drobno pokrojony lub pokruszony ser pleśniowy i podgrzewamy często mieszając. Stopniowo dodajemy do masy czekoladowej śmietankę, i gotujemy ciągle mieszając aż sos będzie jednolity. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i doprawiamy do smaku białym pieprzem.
Krok 1 - Comber z królika w panierce z orzechów włoskich z sosem czekoladowym i serem pleśniowym foto
2
Przygotowanie combra z królika w panierce z orzechów włoskich:
Comber myjemy, oczyszczamy, solimy i posypujemy pieprzem. W miseczce mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżymi listkami tymianku. Mięso marynujemy ok. 1 godziny. Orzechy włoskie drobno siekamy i mieszamy z białkiem jaja kurzego. Na patelni rozgrzewamy masło.
Krok 2 - Comber z królika w panierce z orzechów włoskich z sosem czekoladowym i serem pleśniowym foto
3
Comber dokładnie obtaczamy w orzechach, a następnie smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor po czym przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na ok. 10 minut.
Comber z królika w panierce z orzechów włoskich podajemy z sosem czekoladowym z serem pleśniowym oraz pieczonymi buraczkami i świeżą botwinką.
Krok 3 - Comber z królika w panierce z orzechów włoskich z sosem czekoladowym i serem pleśniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 20.05.2015 09:59
Marta rewelacja!
bertpvd 20.05.2015 09:40
wspaniały przepis
Aleksandra/Olcia 20.05.2015 09:06
pyszności mniam
Jadwiga/Jaga85 19.05.2015 23:28
Wow- pięknie wygląda!
wwwiolka 19.05.2015 23:17
Bardzo fajny przepis.
Iwusia 19.05.2015 22:48
wspaniałe
magda1976 19.05.2015 22:20
Bardzo ciekawe danie
Hrabina w kuchni 19.05.2015 21:56
Super przepis!
dollce 19.05.2015 21:33
Wygląda obłędnie
Beatris 19.05.2015 21:21
Wyśmienite danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak