Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec miodowy
1/2 kg mąki tortowej
10 dkg masła
20 dkg cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek miodu płynnego (najlepszy jest lipowy)
3 jajka całe
4 łyżki kwaśniej śmietanki
odrobina soli
10 dkg margaryny
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
Margarynę zetrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym oraz jajkami. Następnie dodawać sodę oczyszczoną śmietankę i miód.. Na sam koniec dodawać powoli mąkę ze szczyptą soli sodą i przyprawą do piernika (ewentualnie cynamonem). ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć nimi 2 równe blaszki.
Polewa z orzechów włoskich
5 łyżek miodu płynnego
3 łyżki cukru
10 dkg margaryny
30 dkg orzechów włoskich
Orzechy rozbić na drobniejsze kawałki i dodać do pozostałych składników. Całość zagotować na gazie do całkowitego rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Następnie wyłożyć na jednej z blaszek z ciastem. To będzie późniejszy wierch ciasta.
Obydwie warstwy piec około 20 minut w piekarniku z termoobiegiem w temp. ok150 C
Masa z kaszy mannej
15 łyżek kaszy mannej zwykłej (nie błyskawicznej)
1 cukier waniliowy
25 dkg margaryny
1 jajko całe
2 żółtka
1/2 litra mleka
20 ml mleka skondensowanego (niesłodzonego)
2/3 szkl. cukru
Kaszę manną połączyć z mlekiem zwykłym a następnie dodać połączone wcześniej podgrzane mleko skondensowane z cukrem i cukrem waniliowym. Całość mieszać na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Osobno rozbełtać całe jajko z żółtkami i dodać powoli do masy - silnie przy tym mieszając, aby dobrze się wymieszało. Margarynę zmiksować i dodawać (ciągle przy tym miksując) wystudzoną wcześniej masę kaszy mannej.
Krem z kaszy położyć na czystą warstwę ciasta a na krem położyć warstwę z orzechami.