Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rozmaryn
tymianek
oregano
pomidory 2 szt.
ser bundz 200 g
czosnek 2 ząbki
mleko 1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa
mąka pszenna 200 g

Porada

Zamiast sera bundz można dodać ser owczy.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Podgrzewamy w rondelku mleko i wlewamy je do malaksera. Dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto na podpłomyki.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
2
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
3
Pomidory kroimy w ćwiartki, doprawiamy solą, pieprzem, plasterkami świeżego czosnku oraz rozmarynem, tymiankiem i oregano. Skrapiamy oliwą, a następnie wstawiamy do piekarnika na 15 minut na 180 stopni.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
4
By przygotować oliwię domową prażymy na patelni rozmaryn i dolewamy oliwę.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
5
Wyjmujemy z lodówki ciasto, formujemy małe placuszki, które smażymy na suchej, rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
6
Na talerzu układamy podpłomyki, na nich pomidory oraz podhalański bundz. Tak przygotowane danie podajemy z mielonym pieprzem, oliwą rozmarynową i rukolą.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
7
Smacznego!
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak