Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony
Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy go z pozostałymi składnikami marynaty i dobrze mieszamy.
Przygotowanie mięsa:
Schab myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem i obwiązujemy sznurkiem kuchennym nadając mięsu pożądany kształt. Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie pokrywamy mięso przygotowaną marynatą. Na koniec obieramy cebulę, kroimy ją w pióra, posypujemy nią mięso, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i na minimum 1-2 godziny chowamy schab do lodówki (najlepiej na całą noc).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Schab pieczemy pod przykryciem ok. 45 minut. Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut.
Zanim pokroimy schab, dajmy odpocząć mięsu ok. 3 minut.