Przepis i sposób przygotowania na: Topielec z rabarbarem Zewy
Kroki postępowania
Świeże drożdże trzeba wymieszać z obydwoma cukrami do płynnej konsystencji.
Mleko ( może być zimne ) wlać do drożdży i wymieszać.
Potem wsypać mąkę, sól, wbić jajka i wkroić miękkie masło.
Następnie zagnieść ciasto
Do miski wlać zimnej wody, włożyć do wody woreczek
2/3 ciasta ( może być troszkę więcej lub m,niej ) wylepić na dnie blaszki i ciasto posypać bułką tartą ( zapobiegnie to nasiąknięciu ciasta sokiem z rabarbaru ).
Zostawić do podrośnięcia.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni w zależności od tego jak nasz piekarnik piecze i piec 45 - 50 minut.
Upieczone ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.