Przepis dnia IV, odc. 47: Kwaśnica góralska z krokietami

Przepis dnia IV, odc. 47: Kwaśnica góralska z krokietami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wędzone

    1 kg
  • żeberka świeże

    1 kg
  • majeranek

  • mąka pszenna

    200 g
  • mleko

    100 ml
  • jajko

    1 szt.
  • kminek cały

  • cząber

  • czosnek staropolski Prymat

  • musztarda stołowa

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

  • czosnek

    2 ząbki
  • rosół warzywny

  • Kapusta kwaszona z marchewką

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 47: Kwaśnica góralska z krokietami
Do garnka wlewamy 1,5 litra rosołu warzywnego (2 kostki na 1,5 litra wody). Dodajemy kminek cały, czosnek staropolski, majeranek, cząber i żeberka. Gotujemy przez godzinę.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 47: Kwaśnica góralska z krokietami
Następnie szykujemy naleśniki. Do miski wrzucamy: 1 jajko, sól morską, mleko , mąkę i wyrabiamy ciasto, po chwili dodajemy troszkę oleju. Smażymy naleśniki na odrobinie oleju, mają być cienkie i małe.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 47: Kwaśnica góralska z krokietami
Z wywaru (po ok. godzinie) wyjmujemy mięso. Do wywaru dodajemy kapustę oraz 2 delikatnie zgniecione ząbki czosnku. Gotujemy wywar przez kilka minut. Mięso oddzielamy od kości i siekamy w kostkę Wkładamy je do miski, dodajemy musztardę stołową, świeżo mielony pieprz i majeranek. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 47: Kwaśnica góralska z krokietami
Farszem wypełniamy usmażone naleśniki formując krokiety Panierujemy je następnie w jajku, bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym aż się zrumienią. Zupę miksujemy.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 47: Kwaśnica góralska z krokietami
Kwaśnicę podajemy z krokietami.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat