Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z orzeszkami pinii

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

schab 1/2 kg
śliwki suszone 1 garść
orzechy piniowe 1 garść
sól
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Majeranek suszony Prymat
rozmaryn świeży
marynata teriyaki 5 łyżek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z orzeszkami pinii

Kroki postępowania

1
Umyć i osuszyć mięso. Usunąć białą błonę. Środek mięsa rozciąć nożem, włożyć suszone śliwki i spiąć wykałaczkami. Mięso ( z każdej strony) dokładnie natrzeć solą, pieprzem, sosem teriyaki oraz posypać obficie majerankiem.
Krok 1 - Schab z orzeszkami pinii foto
2
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso.
Krok 2 - Schab z orzeszkami pinii foto
3
Schab przełożyć do rękawa foliowego, jego wierzch posypać orzeszkami pinii i ułożyć gałązkę rozmarynu. Spiąć klipsami. Ja zrobiłam niewielki otwór w folii, aby w trakcie pieczenia mięso móc polewać powstałym sosem. Jeśli nie zrobimy otworu w połowie pieczenia należy odwrócić mięso, aby z obu stron był jednakowo soczysty.
Krok 3 - Schab z orzeszkami pinii foto
4
Schab piec w temp. 200°C. Podawać polany sosem z mięsa.
Krok 4 - Schab z orzeszkami pinii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 05.05.2015 22:12
bardzo smaczne mięsko :-)
adelajda 05.05.2015 10:26
klasyk sam się broni ..
Wafelek2601 05.05.2015 08:39
Pyszny schabik
IZABELA29 05.05.2015 08:17
mniam cudnie wyglada
Krzysztof15 05.05.2015 07:31
pyszny schabik
Adamorek 04.05.2015 23:19
te orzeszki cudnie podkreślają smak
Iwusia 04.05.2015 22:26
bardzo fajne połączenie składników
Ania321 04.05.2015 22:17
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak