Pstrąg pieczony w marynacie

Pstrąg pieczony w marynacie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pstrąg świeży

MARYNATA

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • sos sojowy słodki

    5 łyżek
  • czosnek

    2 - 3 ząbki
  • estragon

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pstrąg pieczony w marynacie
Propozycja na delikatnego, bardzo aromatycznego pstrąga, pieczonego w marynacie z dodatkiem estragonu.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy marynatę.

Do miseczki dodajemy olej rzepakowy oraz słodki sos sojowy i dokładnie mieszamy do momentu dobrego połączenia obu cieczy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz estragon i jeszcze raz mieszamy. Gotową marynatę odstawiamy dla dobrego przejścia smaków i aromatów.


Krok 2 - Pstrąg pieczony w marynacie
Pstrąga oczyszczamy z łusek, wyjmujemy ości, dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje.

Tak przygotowane kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym (skórą do góry) i zalewamy marynatą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 3 - Pstrąg pieczony w marynacie
Po tym czasie, naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 20 minut (10 minut na termoobiegu i 10 minut zwykłego pieczenia).

Życzę smacznego! :)
Futka
Ponieważ mamy sezon grillowy, tak zamarynowanego pstrąga możemy również usmażyć na grillu. Wtedy czas marynowania wydłużmy do 2 godzin, aby mięso ryby dobrze "naciągnęło" smak i aromat marynaty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

08.05.2015 11:19
wspaniale wygląda i zapewne pysznie smakuje

adelajda

06.05.2015 08:12
Jaki pyszny pstrąg ...chętnie bym zjadła :)))

Czarnula666

05.05.2015 18:17
I znowu cos pysznego u ciebie znajduje :)

VioletoweKucharzenie

05.05.2015 09:18
ale pyszności u Ciebie:-)

miodunka

04.05.2015 09:46
fajny pomysł na rybkę!!

molanka

04.05.2015 09:16
musi być bardzo aromatyczny

Mancia w kuchni

04.05.2015 09:06
idealny na piątkowy obiad :) Super przepis

Wafelek2601

04.05.2015 08:35
Musi być pyszny

Malinka

04.05.2015 08:33
Taki pstrąg smakuje pewnie wybornie! Zjawię się u Ciebie, gdy kolejny zaserwujesz takie pyszności :)

luna76

04.05.2015 06:56
cudownie apetycznie podana rybka :) rewelacja!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat