Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane warzywa z dodatkiem piersi z kurczaka w sosie pomidorowo - ketchupowym
Skrój na dość drobną kostkę naszą cebulę, po czym przygotuj dużą patelnię i wlej na nią troszkę oleju rzepakowego. Podsmaż cebulę do żółtawego koloru, po podsmażeniu wlej wodę, dodaj ketchup, koncentrat pomidorowy i wymieszaj. (Powinieneś dodawać przyprawy na zmniejszonym ogniu) Po wymieszaniu dodaj odpowiednią ilość przypraw (ja stawiałem na ostrość, dlatego dodałem dużo pieprzu oraz na smak paprykowy - więc więcej papryki słodkiej sproszkowanej). Doprowadź do lekkiego zagotowania.
Sposób przygotowania masy:
Przygotuj dużą miskę do której wsyp odsączoną wcześniej fasolę z puszki, dodaj pokrojoną pierś z kurczaka (w plastry). Pokrój paprykę w paski, cebulę w kostkę - dodaj wszystko do miski. Wcześniej ugotowaną paczkę ryżu wsyp również do miski. Zalej wszystko wcześniej przygotowaną zalewą ketchupowo/pomidorową. Wymieszaj.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Skrój dodatkowo (jeśli chcesz ;) ) cebulkę wzdłuż (w okręgi) i powykładaj nią spód, skrój pomidory w plastry i połóż na cebuli. Przygotowana mase wylej do naczynia (na cebulę i pomidory), po wylaniu wyłóż kolejne plastry pomidora na wierzch. Wstaw do piekarnika na 180stopni na około 50-60minut.