Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z farszem makowo-orzechowym
Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10
minut.
Mąkę przesiać do miski,wbić jajka,wlać masło.Wlać rozpuszczone
w mleku drożdże,cukier i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Farsz:Mleko,cukier puder,cukier waniliowy,masło,zagotować; wymieszać z
makiem,orzechami,płatkami migdałowymi i krótko gotować do
napęcznienia.
3.Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na stopnicy oprószoną
mąką,podzielić na trójkąty,na każdy nałożyć troszkę farszu i
zwinąć w rogaliki.
4.Układać na blasze,wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić do
wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem
perlistym.
Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni, na złoty kolor.