Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto zielone - rukola, oliwki, słonecznik

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rukola 100 g
szczypiorek posiekany 3-4 łyżki
czosnek 2-3 ząbki
czosnek w oleju z ziołami kilka ząbków
pestki słonecznika 4-5 garści
ser żółty pikantny do smaku
oliwki zielone duże 10 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
olej słonecznikowy 1 szkl.
przyprawa uniwersalna domowa do dań włoskich

Porada

Podawać do kanapek, tostów, makaronów, warzyw, serów i słonych przekąsek - paluszków grissini, chipsów, krakersów. *Moja domowa przyprawa do dań włoskich zawiera: suszone płatki pomidorów i papryki słodkiej, pestki chili, suszoną cebulę, i rozmaryn.

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto zielone - rukola, oliwki, słonecznik

Kroki postępowania

1
Rukolę umyć, osączyć na sitku i pokroić w mniejsze kawałki.
Krok 1 - Pesto zielone - rukola, oliwki, słonecznik foto
2
Posiekać szczypiorek i dodać do rukoli.
Krok 2 - Pesto zielone - rukola, oliwki, słonecznik foto
3
Dołożyć czosnek marynowany w oleju z ziołami.
Krok 3 - Pesto zielone - rukola, oliwki, słonecznik foto
4
Dosypać przyprawę ziołową.
Krok 4 - Pesto zielone - rukola, oliwki, słonecznik foto
5
Dodać ziarenka słonecznika.
Krok 5 - Pesto zielone - rukola, oliwki, słonecznik foto
6
Dolać kilka łyżek oleju.
Krok 6 - Pesto zielone - rukola, oliwki, słonecznik foto
7
Składniki wstępnie zmiksować i dodać oliwki.
Krok 7 - Pesto zielone - rukola, oliwki, słonecznik foto
8
Ponownie zmiksować, po czym dodać wyciśnięte ząbki świeżego czosnku.
Krok 8 - Pesto zielone - rukola, oliwki, słonecznik foto
9
Rozdrobnić żółty pikantny ser - utrzeć na tarce lub drobno pokroić.
Krok 9 - Pesto zielone - rukola, oliwki, słonecznik foto
10
Wszystkie składniki zmiksować dosypując odpowiednią ilość soli oraz dolewając tyle oleju, aby pesto osiągnęło ulubioną konsystencję.
Krok 10 - Pesto zielone - rukola, oliwki, słonecznik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 08.05.2015 23:17
wspaniały przepis !!!!!!!!!!!!! zabieram do swojej księgi :-)
jolanta53 05.05.2015 14:57
wspaniała pasta:-}
Ola1984 29.04.2015 07:51
Pesto, w każdym wydaniu mogłabym jeść łyżkami. Uwielbiam także to z rukoli. Wpraszam się na obiad ;)
Habibi 29.04.2015 07:07
Pesto było bardzo smaczne, oliwki podkręciły jego smak, a słonecznik nadał gęstości i fajnego kremowego smaku - ja wsypałam tym razem słonecznik suszony (chcąc zachować ładny zielony kolor pesto), ale zazwyczaj go podsmażam na suchej patelni, co dodaje dodatkowego smaczku :)
justynkag 28.04.2015 21:37
Piękny kolorek
2milutka 28.04.2015 18:19
ciekawe w smaku!
iskierka.ag 28.04.2015 17:07
Zdrowe i kolorowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak