Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką

5.0
(27)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką, to obowiązkowa pozycja do letniej kawki! Jest soczysta, lekko kwaskowata i po prostu pyszna! SPRÓBUJCIE!

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka tortowa 240 g
masło 165 g
sól 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
woda zimna 6-7 łyżek

Składniki na nadzienie

rabarbar 400 g
truskawki świeże 300 g
cukier 80-100 g
skórka z cytryny 1/2 szt

Dodatkowo

tłuszcz do formy
mąka tortowa 1/2 szklanki

Składniki na bezową piankę

białko 3 szt
cukier 175 g
biały ocet winny 1/2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą i pokrojone w małą kostkę masło. Po tym czasie do mąki dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-25 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dziurkujemy spód ciasta widelcem. Pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.
Krok 1 - Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką foto
2
Przygotowanie nadzienia:
Rabarbar i truskawki myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy cukrem. Dodajemy otartą skórkę z połowy cytryny i mieszamy. Owoce przesmażamy ok. 3-5 minut (ważne aby się nie rozpadły). Przekładamy na sito i odcedzamy z nadmiaru płynu.
Krok 2 - Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką foto
3
Przygotowanie bezowej pianki:
W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijamy.
Na ciasto przekładamy ciepłe owoce – owoce muszą być ciepłe! Na owoce wykładamy pianę z białek. Tarte z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką wstawiamy do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika na 20 minut.

Ja nie wyjmuję ciasta po upieczeniu z piekarnika, uchylam drzwiczki i pozostawiam je aż przestygnie.
Krok 3 - Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 25.04.2015 23:00
Wygląda cudownie
adelajda 25.04.2015 10:59
Piękne zdjęcie :)
R'n'G Kitchen 25.04.2015 10:12
:P Mniam!!!
Ifa 25.04.2015 09:41
Bardzo apetyczna, cudne zdjęcia :-)
monika141 25.04.2015 07:50
pyszna tarta
Kolorowa 24.04.2015 22:30
Ale ciekawie wygląda taka tarta !
Ada-Gaba 24.04.2015 22:23
przepyszny deser
Kuchnia Marty 24.04.2015 21:23
A próbowałaś do masy białkowej dodać trochę mąki ziemniaczanej i octu winnego?
Internetowa Kuchnia 24.04.2015 21:09
świetne - mi nigdy bezy nie wychodzą
Łukasz15 24.04.2015 20:26
Smacznie wygląda
iziona 24.04.2015 19:50
U mnie tarty to rzadkość, ale ta jest cudna
endzi
endzi 24.04.2015 19:39
Mniam beza...uwielbiam!
marenka 24.04.2015 19:30
fajna...bardzo mi się podoba ten przepis ;-)
bietka 24.04.2015 19:15
wygląda bardzo apetycznie :)
ben-ka 24.04.2015 19:03
Jak z bezą, to ja poproszę:)
IZABELA29 24.04.2015 18:59
pyszności
mirosława4 24.04.2015 18:10
apetyczna !
ania2610 24.04.2015 18:02
wygląda super apetycznie!
Małgorzata Pin 24.04.2015 17:45
Rewelacyjna tarta.
molanka 24.04.2015 17:01
super pomysł
Sroczka 24.04.2015 16:58
Z chęcią zjadłabym kawałek.
norweska20 24.04.2015 16:52
beza na tarcie to jak wisienka na torcie...uwielbiam tarty :) ta jest bardzo apetyczna
Kuchnia Marty 24.04.2015 16:43
@Beatris dziękuję - już dodałam :)
tytka 24.04.2015 16:41
fajnie wygląda :)
everay 24.04.2015 16:38
Pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak