Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku

odc. 53 Doradca Smaku

Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec wołowy

    1 kg
  • koper włoski

    1 bulwa
  • natka pietruszki

  • wino czerwone wytrawne

    70 ml
  • pieczarki

    100 g
  • pomidory pelati

    400 g
  • ogóreczki z chili Smak

    6 szt.
  • musztarda delikatesowa

    2 łyżki
  • majeranek

  • papryka ostra mielona

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

  • oliwa z oliwek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku
Bulwę kopru włoskiego kroimy w cienkie paseczki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i rozgrzewamy. Koper włoski podsmażamy chwilę na wolnym ogniu. W międzyczasie myjemy pieczarki i również drobno siekamy. Wrzucamy je na patelnię do kopru włoskiego, zwiększając ogień. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i majerankiem. Podlewamy patelnię odrobiną wody. Dzięki temu koper szybciej zmięknie.
Krok 2 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku
Farsz przekładamy do miseczki. Dodajemy łyżkę musztardy delikatesowej. Do farszu możemy też użyć inną musztardę o łagodnym smaku np. kremską czy stołową. Ogóreczki siekamy cienkie w plastry i dodajemy do farszu.
Krok 3 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku
Przy pomocy łyżeczki nakładamy farsz na krawędzi plastra mięsa, zawijamy częściowo, dokładamy kolejną porcję farszu i zawijamy końca w roladkę. Podobnie postępujemy z pozostałymi kawałkami mięsa. Zwinięte roladki zawijamy sznurkiem bawełnianym spożywczym, żeby się nie rozleciały w trakcie smażenia.
Krok 4 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku
Mięso kroimy w plastry o grubości ok 0,5 do 1 cm. Każdy kawałek mięsa osobno zawijamy w folię spożywczą i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Nie uszkodzimy wówczas mięsa i unikniemy chlapania podczas rozbijania. Plastry mięsa doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli plastry mięsa są bardzo duże możemy je przekroić na pół i przygotować mniejsze roladki.
Krok 5 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku
Mięso obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smażymy z każdej strony po ok. 3 minuty.
Krok 6 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku
Roladki zdejmujmy z patelni, odlewamy z niej pozostały tłuszcz i wlewamy czerwone wino. Podgrzewamy chwilę, aby wino delikatnie odparowało. W międzyczasie kroimy pomidory pelati w kostkę i wrzucamy na patelnię. Po ok. 3 minutach na patelnię wkładamy roladki i dusimy je w sosie ok 3-4 minut. Następnie ściągamy roladki z patelni i zdejmujemy z nich nitki.
Krok 7 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku
Jeśli został nam farsz, dodajemy go do sosu. Natkę pietruszki siekamy i również dodajemy do sosu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 8 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku
Roladki wykładamy na talerze. Podajemy z przygotowanym sosem i dekorujemy pozostałą natką pietruszki.
Doradca Smaku
Pamiętajmy, żeby mięso kroić wzdłuż włókien. Pozwoli nam to zachować jego kruchość i miękkość, a zrazy nie rozpadną się w trakcie obróbki cieplnej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat