Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z dobrze przyprawionym mięsem mielonym
2. Po kilku minutach smażenia dodajemy mięso, które smażymy do zbrązowienia.
3. Dodajemy pomidory z puszki oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
4. Przyprawiamy cukrem, kuminem, cynamonem, oregano, majerankiem, solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, dość często mieszając, aż do odparowania sosu.
5. W osolonej wodzie z dodatkiem kropelki oleju gotujemy makaron al dente.
Sos beszamelowy:
1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszamy. Na koniec dodajemy jajko, ser i dobrze mieszamy.
Na dno wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego układamy warstwę makaronu, część mięsa z dodatkami, kolejną warstwę makaronu i drugą część mięsa. Wierzch polewamy sosem beszamelowym. Pieczemy w temp. 180 stopni C do momentu zarumienienia wierzchu zapiekanki.