Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka majonezowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
majonez 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
aromat cytrynowy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka majonezowa


Białka ubić na sztywna pianę, dodawać cukry ciągle miksując do momentu, aż cukier przestanie być wyczuwalny.
Dodać żółtka i dokładnie połączyć z ubitymi białkami.
Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia.
Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Wlać sok z cytryny, oraz aromat cytrynowy, dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po przestudzeniu, babkę oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 16.04.2015 17:28
Ale bym się skusiła na kawałek do kawki, pycha!
Stenka 16.04.2015 15:46
Babka jak się patrzy
wwwiolka 16.04.2015 15:10
Bardzo fajny przepis.
gosia1988 16.04.2015 14:44
piękna babka
patryska76 16.04.2015 12:56
moja ulubiona!
kloruś 16.04.2015 12:43
chętnie bym zjadała kawałeczek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak