Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
cukier kryształ 3 łyżki
masło 0,5 kostki
mleko 4 łyżki
jajko 1 sztuka

Nadzienie

jabłka 3 sztuk
cukier kryształ 3 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Jabłka należy mocno odcisnąć inaczej spód ciasta będzie bardzo mokry.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, wsypać 3 łyżki cukru, wkroić połowę masła. Jajko roztrzepać z mlekiem. Dodać do pozostałych składników.
Całość wyrobić do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta. Schłodzić w lodówce.
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Schłodzone ciasto podzielić na części 3/ 4 na spód ciasta 1/4 wierzch ciasta. Spód rozwałkować. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka odcisnąć, ułożyć na cieście. Posypać cukrem i cynamonem.
Rozwałkować resztę ciasta i ułożyć w kratkę na wierzchu ciasta.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak