Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki z serem pleśniowym w szynce
Przepis na gruszki z serem pleśniowym, przepyszną przekąskę, którą bardzo łatwo i szybko zrobisz np. gdy niezapowiedziani goście wpadają z wizytą.
Słodki smak gruszki wspaniale kontrastuje z intensywnym i aromatycznym serem pleśniowym, aksamitnym kremowym serkiem, orzechami włoskimi, rukolą i wyrazistą, dojrzałą szynką parmeńską. Zestawione razem tworzą oryginalne, bardzo elegancki przysmak.
Gruszki myjemy i kroimy, każdą na 4 części. Usuwamy gniazda nasienne.
W miseczce łączymy ser pleśniowy z serkiem kremowym, dodajemy posiekane orzechy i natkę pietruszki i mieszamy aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Przygotowaną masą napełniamy gruszki (dokładniej wgłębienia po usuniętych gniazdach nasiennych), posypujemy rukolą i każdą ćwiartkę owijamy plasterkiem szynki.
Smacznego!