Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe serca

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 600 gr
drożdże 20 gr
mleko 250 ml
jajko 3 szt
masło 100 gr
cukier 70 gr
rum 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki

dodatkowo

olej do smażenia
powidła

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe serca

Kroki postępowania

1
drożdże rozkrusz dodaj trochę cukru wymieszaj odstaw na 10 minut
mąkę przesiej na blat dodaj pozostałe składniki ( oprócz masła )oraz rozczyn i wyrób ciasto aż będzie gładkie i miękkie ,na koniec dodaj rozpuszczone masło.,uformuj kulę przykryj miską odstaw na 1,5 godz.
po tym czasie rozwałkuj na prostokąt o gr.1 cm.
Krok 1 - drożdżowe serca  foto
2
połóż powidła na jednym końcu prostokąta ,drugim przykryj
Krok 2 - drożdżowe serca  foto
3
wycinaj foremką serca
Krok 3 - drożdżowe serca  foto
4
brzegi zlep
odkładaj serca na blaszkę posypaną mąką na pół godz.
Krok 4 - drożdżowe serca  foto
5
olej rozgrzej smaż na złoty kolor
po upieczeniu posyp cukrem pudrem
Krok 5 - drożdżowe serca  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 05.04.2015 21:38
apetyczny pomysł
Malinka 28.03.2015 17:13
Bardzo ładne, kształtne serducha!
miodunka 28.03.2015 14:04
słodkie serduszka!!
Krystyna32 28.03.2015 11:33
wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak